Ny kyllinggård får Dyrevernmerket

Nå kan nok en gård i Hedmark skilte med Dyrevernmerket kyllingproduksjon. – Jeg er stolt og glad for å ha fått Dyrevernmerket, og å få bli med på laget til Hovelsrudkylling, sier Anne Cathrine Blakstad.

Anne Cathrine i kyllinghuset mens hun holder en kylling
Anne Cathrine ville gjøre noe annerledes når hun skulle ta over gården, og valgte å satse på dyrevelferd og produksjon på dyrenes premisser. Foto: Ihne Pedersen
Kyllinger tusler rundt i en trekasse med hoy
Kyllingene på Tjerne gård har mye bedre plass, masse miljøberikelser, store vinduer i fjøset og tilgang til utearealer. Foto: Ihne Pedersen

Anne Cathrine driver Tjerne gård i Ringsaker kommune i Hedmark, hvor gården nå er sertifisert i forhold til dyrevernmerkets kriterier. På Tjerne gård har de rundt 6000 kyllinger, med kapasitet til flere. Dette er den andre gården i Norge som får dyrevernmerket kyllingproduksjon. Tjerne gård leverer til Hovelsrud-merkevaren, som også er dyrevernmerket.

For Anne Cathrine er god dyrevelferd viktig, og hun er stolt over å få dyrevernmerket produksjonen sin.

Når jeg har valgt å være bonde og produsere mat, har jeg også valgt et ansvar for at dyra mine skal ha det så godt som mulig. Dyrevernmerket er en hjelp til forbrukere som er villige til å betale litt ekstra for god mat, produsert med best mulig dyrevelferd.

– Anne Cathrine Blakstad

Alle dyr fortjener et liv verdt å leve, også kyllingen. Hos Tjerne gård er kyllingene av en sunnere rase som vokser saktere og har en mer naturlig fuglekropp. Da Anne Cathrine bygget nytt fjøs i 2019, ønsket de at fjøset i større grad enn før skulle ta hensyn til dyrenes behov.

To kyllinger slappet i solen med andre kyllinger bakgrunnen
Det er  populært blant kyllingene å ligge i solen og slappe av. Foto: Ihne Pedersen

Det nye fjøset er på 1.600 kvadratmeter, fordelt på tre avdelinger. Den ene avdelingen huser de minste kyllingene, her er aktiviteten stor og de gulene nøstene hopper og spretter på mange ulike miljøberikelser i rommet. I de to andre avdelingene er de større kyllingene. Her er det populært å vagle seg eller å ligge i solstripene fra vinduene eller ved grantrærne. Alle rommene har vinduer, slik at kyllingene får naturlig belysning. Kyllingene kan gå inn og ut av en vinterhage, og på sommeren har kyllingene tilgang til et uteområde med naturlig vegetasjon og småskog.

Skroll til toppen