Bjerke gård: Griseglede året rundt

Bjerke Gård i Revetal, like nord for Tønsberg, har nå fått Dyrevernmerket for sin frilandsgrisproduksjon. Gården, som drives av Borghild Hillestad og Geir Einar Flathen, har de siste årene lagt om driften fra tradisjonell griseproduksjon til en mer dyrevennlig modell, hvor grisene lever store deler av livet sitt ute på beite.

På Bjerke gård koser grisene seg ute, både vinter og sommer. Foto: Ihne Pedersen

Tidligere drev Bjerke Gård med tradisjonell griseproduksjon, men de gamle bygningene gjorde det vanskelig å ivareta dyrevelferden.

– Vi har alltid hatt fokus på dyrevelferd. Da vi så hvordan grisene trivdes bedre ute, var det en selvfølge å satse videre på frilandsgris, forteller Geir Einar Flathen.

Inspirasjonen kom fra Grøstad, som i mange år har drevet med frilandsgris. Da NorgesGruppen sa opp kontrakten gården hadde på produksjon av Grøstadgris, valgte Bjerke Gård å gå sin egen vei og lanserte merkevaren Heldiggris.

Frittgående liv i skogen

Bjerke Gård går grisene ute hele året, uansett vær. De har store beiteområder – over en kilometer i skogen – der de kan rote, leke og bevege seg fritt. Samtidig har de alltid tilgang til varme og trygge soveplasser i gamle fjøsbygninger med rikelig talle. Dette gir dem et naturlig og stimulerende livsmiljø.

Vintergrisene

Bonde på Bjerke gård, Geir Einar Flathen, passer godt på grisene, spesielt på vinterstid. Foto: Ihne Pedersen

Grisene på gården bor i flokk og kan bevege seg fritt mellom inne- og uteområder. Smågrisene vokser opp i egen smågrisavdeling de første seks ukene før de blir flyttet sammen med de større grisene. Selv om snø og is kan være en utfordring, elsker grisene å være ute også i kaldere måneder. Når vinteren står på som verst reduseres uteområdene på grunn av mye jobb med snø og tidvis for glatte forhold for grisene. 

– Hvis det blir mye is, kan grisene faktisk bli strandet på store dammer som fryser til, uten at de har mulighet til å komme seg vekk igjen. I verste fall kan de da fryse i hjel. Så det er viktig at vi tilrettelegger uteområdene etter årstidene. Vår erfaring er at de raskt venner seg til kulden og utvikler mer bust i kalde perioder. De har mye spekk og tåler kulden godt. Det viktigste er at de har talle å ligge i, så de holder varmen, forteller Geir Einar.

Mer enn bare gris på Bjerke gård

I tillegg til grisene driver Bjerke Gård også med vinproduksjon. De har en liten vingård hvor de produserer musserende vin. Tre generasjoner deler gården med tre hunder, fem katter og de heldige grisene.

 Et kvalitetsstempel for dyrevelferd

– Vi er veldig stolte av å ha fått Dyrevernmerket. Det betyr mye for oss at vi kan dokumentere at dyrene våre har det godt. Samtidig håper vi at dette kan hjelpe forbrukere med å ta gode valg i butikken. Dyrevernmerket er et kvalitetsstempel, både for oss og for forbrukerne, sier Flathen.

Her kan du se hvor du kan få kjøpt produktene til Heldiggris!

Her kan du lese mer om forskjellene på mat med Dyrevernmerket og annen produksjon.

Skroll til toppen