Går foran for dyrene

Hans Arild Grøndahl var en av de aller første bøndene som ble tildelt Dyrevernmerket. Sammen med Anne Birte Olsen overtok han i 1983 driften av Grøndalen Gård, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet.

Bonde med kyr på Grøndalen gård
Foto: Iselin Linstad Hauge/Dyrevernalliansen

På Grøndalen Gård lar de kua ta vare på kalven sin i to måneder etter fødselen. Kalven får drikke seg mett på melken til mor, og får lære alt en kalv trenger av henne. Adskillelsen skjer gradvis for å gjøre overgangen så myk som mulig for dem begge. Kuene har fri tilgang til beite, sommer som vinter. De spiser mest låvetørket høy om vinteren, mens det sommerstid går i gress, blomster og urter. På Grøndalen har de et mål om at dyrene skal leve så naturlig som mulig, og de strekker seg langt for å legge til rette for nettopp dette. Melken fra kua bruker de til å fremstille ferskost under merket Nýr.

Hans Arild Grøndahl mener at Dyrevernmerket vil bedre dyrevelferden i Norge, fordi det blir noe å strekke seg etter for bøndene. Han opplever at folk har et stort fokus på at animalske produkter skal komme fra dyr som har hatt et godt og fritt liv, og mener forbrukere vil etterspørre produkter med Dyrevernmerket. Den erfarne bonden ser på Dyrevernmerket som et bevis på at gårdens verdier, dyrestell og fokus på samvær mellom ku og kalv, blir lagt merke til og verdsatt:

Vi på Grøndalen gård er ydmyke for at vi er blant de første i Norge som tildeles Dyrevernmerket. Det er fantastisk for oss at kuene og kalvene våre blir sett – det er jo de som lager maten vår!

– Hans Arild Grøndahl, bonde Grøndalen Gård

Oversikt over hvor du i dag kan kjøpe produkter med Dyrevernmerket finner du herDersom du ønsker å finne flere produkter med bedre dyrevelferd, se Dyrevernalliansens Kjøtt, egg og meieri-liste.

Kravene til Dyrevernmerket er utarbeidet av Dyrevernalliansens fagteam av veterinærer, biologer og sivilagronomerDyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket.

Velg med hjertet. Velg et dyrevernmerket produkt.

Skroll til toppen