Går foran for dyrene

De er de første bøndene i Norge som blir tildelt Dyrevernmerket. Bli bedre kjent med hverdagen til dyrene deres.

Hovelsrud Gård

Hovelsrud Gård på Helgøya i Mjøsa drives av kyllingbonde Marianne Olssøn med familie.

På den vakre gården går kyllingene fritt ut og inn i en stor hage. På utearealet spiser de gress og kløver. Kyllingene får også salat og urter fra gårdens kjøkkenhage. Kyllingene har bedre plass enn kyllinger flest, de får ha en naturlig døgnrytme, og kyllinghuset har vinduer og dagslys. Huset har også en vinterhage hvor kyllingene kan kose seg utendørs i ly for sol og regn.

Kyllingene er av rasen Rowan Ranger, som er en mer saktevoksende rase enn den som er mest brukt i konvensjonell produksjon. De får tildelt grovfôr, og kan sysselsette seg med miljøberiking i ulike former. Mariannes kyllinger har blant annet vagler og plattformer, torv til å støvbade og rote i, kasser til å gjemme seg under, samt hakkeblokker, halmballer og greiner.

På Hovelsrud Gård mener de det er viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Marianne forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket.

Det er viktig for oss å lage en kylling med høy grad av dyrevelferd. Derfor er det veldig flott å få dette stempelet som betyr at våre kyllinger lever et bedre liv. Dyrevernmerket er viktig fordi det premierer god dyrevelferd.

- Marianne Olssøn, bonde Hovelsrud Gård

Grøndalen Gård

Hans Arild Grøndahl og Anne Birte Olsen overtok driften av gården, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet, i 1983.

På Grøndalen Gård lar de kua ta vare på kalven sin i to måneder etter fødselen. Kalven får drikke seg mett på melken til mor, og får lære alt en kalv trenger av henne. Adskillelsen skjer gradvis for å gjøre overgangen så myk som mulig for dem begge. Kuene har fri tilgang til beite, sommer som vinter. De spiser mest låvetørket høy om vinteren, mens det sommerstid går i gress, blomster og urter. På Grøndalen har de et mål om at dyrene skal leve så naturlig som mulig, og de strekker seg langt for å legge til rette for nettopp dette. Melken fra kua bruker de til å fremstille ferskost under merket Nýr.

Hans Arild Grøndahl mener at Dyrevernmerket vil bedre dyrevelferden i Norge, fordi det blir noe å strekke seg etter for bøndene. Han opplever at folk har et stort fokus på at animalske produkter skal komme fra dyr som har hatt et godt og fritt liv, og mener forbrukere vil etterspørre produkter med Dyrevernmerket. Den erfarne bonden ser på Dyrevernmerket som et bevis på at gårdens verdier, dyrestell og fokus på samvær mellom ku og kalv, blir lagt merke til og verdsatt:

Vi på Grøndalen gård er ydmyke for at vi er blant de første i Norge som tildeles Dyrevernmerket. Det er fantastisk for oss at kuene og kalvene våre blir sett – det er jo de som lager maten vår!

- Hans Arild Grøndahl, bonde Grøndalen Gård

Oversikt over hvor du i dag kan kjøpe produkter med Dyrevernmerket finner du her.

Kravene til Dyrevernmerket er utarbeidet av Dyrevernalliansens fagteam av veterinærer, biologer og sivilagronomerDyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket.

Velg med hjertet. Velg et dyrevernmerket produkt.