Grisene til Heinrich hjelper til med gjødslingen

På Åmodt gård i Åsnes kommune i Hedmark lever frilandsgrisene til bonde Heinrich Jung ute i sine naturlige omgivelser.

To griser som koser ute
Grisene til Heinrich får være ute så lenge de vil – året rundt. Foto: Iselin L. Hauge

Gården har kun frilandsgris, som får gå fritt på store beitearealer. Grisene har faktisk 200 m2 hver. Ikke nok med det – grisene får nye arealer å boltre seg på i løpet av ny vekstsesong, og dermed vil en gris ha mellom 600 og 800 m2 i løpet av et liv.

Grisene bestemmer selv hvor lenge de ønsker å gå sammen med mor, hvilke andre griser de skal leke med, og når de skal spise. De sover i isolerte hytter som er lune og fylt med halm.

At dyr behandles med respekt har alltid vært viktig for meg, og er grunnlaget for mitt dyrehold, uansett om det er produksjonsdyr, eller hester og katter. Å få dette sertifisert fra uavhengig hold betyr mye for meg.

– Heinrich Jung
Frilandsgris slapper av på jordet til Heinrich Jung
Foto: Iselin L. Hauge

Heinrich mener at dyr skal kunne leve i sitt eget tempo, i naturlige omgivelser.

– Våre griser får kun medisin når de er syke, får leve fritt i sitt naturlige miljø. De lever et stressfritt liv, og maten de spiser er økologisk og er laget av kornsorter som naturlig hører hjemme i Norge.

På gården dyrkes også grønnsaker. Etter at den økologiske blomkålen er høstet, slippes grisene ut på jordet så de kan spise de grønne bladene og røttene. På denne måten får grisene sunn mat, de boltrer seg ute og jordet blir naturlig gjødslet og ryddet.

Oversikt over hvor du kan kjøpe produkter med Dyrevernmerket, finner du her.

Skroll til toppen