Som første gård i Trøndelag har nå NerSalberg gård fått Dyrevernmerkets sertifisering for sin griseproduksjon.

Jakob og Marit bor på og driver gården sammen med sine fire barn. Familien overtok NerSalberg gård i 2012 da de flyttet fra Trondheim til familiegården. Gården har vært i Marits familie i fem generasjoner. Med et sterkt engasjement for dyrevelferd og bærekraftig landbruk har de sakte, men sikkert bygd opp en økologisk og dyrevennlig drift.
Satset på økologisk drift og bedre dyrevelferd
Visjonene for gården har stadig vokst, og i 2016 startet familien en overgang til et rent økologisk landbruk. Deres første godkjente avling ble høstet i 2018 og de er i dag Debio-godkjent. Målet har hele tiden vært å produsere sunn mat med god dyrevelferd i fokus. I 2025 ble griseproduksjonen sertifisert med Dyrevernmerket.
Utegris – en selvfølge
I starten hadde de flere dyreslag, men etter hvert har de valgt å satse på gris – nærmere bestemt Mangalitsagris, også kjent som ullgris. Det er en gammel ungarsk rase kjent for sin gode helse og naturlige atferd.

– Vi oppdaget raskt at dette var utrolig trivelige dyr. Og vi skjønte at det var helt uaktuelt for oss å ha dem innendørs. Etter at vi startet med Mangalitsagris, har vi konsekvent hatt utegris som får være ute hele året og har tilgang til store områder, forteller Jakob.
Han forklarer at å la grisen være ute handler om naturlig atferd.
– Det er flere grunner til at vi ikke kan ha dem inne. For det første krever denne rasen mer plass enn kommersiell svineproduksjon. I tillegg ser vi hvor unaturlig det er for en gris å stå inne på betonggulv. Griser elsker å undersøke og utforske omgivelsene sine – og det vil vi legge til rette for. For oss er det ingen vei tilbake til fjøset.
Det viktigste er at dyrene har det bra
Familien på NerSalberg er opptatt av at dyrevelferd har mange aspekter. Det handler ikke bare om etikk, men også om helsen til dyrene.
– En gris som får bevege seg fritt og leve et naturlig liv, vil være sunnere og mer robust. Det er viktig for oss at de får gå ute, rote i jorda og være sosiale på sine egne premisser, forklarer Jakob.
Men det handler også om samvittighet.
– Økonomien har ikke vært det viktigste for oss – det viktigste er at dyrene har det bra. Vi har hatt muligheten til å gi dem de rammene vi mener er riktige, og det betyr mye for oss.
En trygghet med Dyrevernmerket
For familien er Dyrevernmerket en viktig anerkjennelse av arbeidet de legger ned for dyrene.
– Jeg kan si at jeg driver økologisk og tar godt vare på dyrene mine, men uten en ekstern sertifisering som Dyrevernmerket blir det bare en påstand. Det er trygt å vite at en uavhengig instans ser oss i kortene, og jeg håper det betyr noe for kundene våre at de kan stole på dette, sier Jakob.
Produktene til Nersalberg selges på gårdsutsalg, rekoringen og hos diverse restauranter og utsalg. Les mer her.