Veierud gård er dyrevernmerket

Jørgen Kjølsrød og Marianne Lund driver Veierud gård. De har nå fått Dyrevernmerkets sertifisering for sin svineproduksjon. Gården har litt over 600 griser som har 28 mål med jorder tilgjengelig. Dette er et flott eksempel på hvordan god dyrevelferd og effektiv produksjon kan gå hånd i hånd.

Grisene på Veierud gård har store uteområder til disposisjon. Foto: Marius Captare

Jørgen og Marianne jobber begge fulltid på gården, hvor de i tillegg til griseproduksjon også dyrker poteter, korn og grønnsaker. I fjor startet de opp med gris, og deres mål var klart fra begynnelsen: grisene skulle få leve et så naturlig liv som mulig, samtidig som produksjonen forble effektiv.

– Vi startet med gris i fjor og hadde en plan om å legge til rette slik at grisen fikk et så naturlig liv som mulig samtidig som vi opprettholdt en effektiv produksjon, noe vi har fått til, forteller Marianne.

Dyrevelferd i fokus

Grisene på Veierud gård trives i et miljø som tillater dem å utøve sine naturlige atferder. For Jørgen og Marianne er dyrevelferd en selvfølge.

– Her skal alle grisene få leve et godt liv og alle skal bli sett. Det var uaktuelt for oss å velge noen annen form for svineproduksjon, sier Marianne. 

Veterinær og fagrådgivere i Dyrevernalliansen Linn Merete Jonstang og Hanne Haugvaldstad med Marianne Lund (midten). Foto: Marius Captare

På Veierud gård har grisene frihet til å gå inn og ut som de vil. De har et basseng på jordet og kan underholde seg med halm og leker inne.

– Vi var helt grønne på gris da vi begynte, og det tror vi er bra, for da kunne vi lage våre egne ideer og realisere dem, legger Marianne til.

Denne innovative tilnærmingen har ikke bare vært til fordel for dyrene, men også for paret som har skapt en bærekraftig driftsmodell.

Anerkjennelse med Dyrevernmerket

For Marianne og Jørgen er det godt å se at dyrene trives. Å få Dyrevernmerket produksjonen har vært et lenge etterlengtet mål for paret.

– Vi har lenge hatt mål om å bli verifisert ved Dyrevernmerket. Vi ble derfor veldig glad da dette kom i boks. Det gir oss en bekreftelse på at det vi gjør er riktig med tanke på dyrevelferd, noe som er svært viktig i vår drift, sier Marianne.

Skroll til toppen