Wedel-Jarlsberg sine høner legger egg med Dyrevernmerket

Den idylliske gården på Nordre Heian er en av tre hønsegårder som nå er sertifisert med Dyrevernmerket. Det innebærer at dyreholdet kontrolleres årlig av et uavhengig revisjonsselskap. De dedikerte bøndene sørger for at hønene er garantert et mer naturlig liv enn konvensjonelle frittgående høner.

Hønene på Norde Heian har vinterhage. Foto: Ihne Pedersen

Det har vært eggproduksjon på gården siden Hans Wilhelm sine besteforeldre begynte med dette i 1963. Hans Wilhelm og Mari er 3. generasjon eggprodusenter på Nordre Heian. Fra 2014 er gården blitt drevet økologisk. Hans Wilhelm og Mari var med på å gi innspill til da Dyrevernalliansen utarbeidet regelverket for Dyrevernmerket på verpehøner. I 2021 ble de selv sertifisert med Dyrevernmerket.

De 7500 hønene på gården har bedre plass, får mer naturlig mat og har større mulighet for å leke og utforske omgivelsene sine.  De har tilgang til vinterhage, og når været tillater det kan de også gå helt ut i luftegården sin.

For Hans Wilhelm og Mari står dyrevelferd sentralt i hvordan de tenker om eggproduksjon. I fjor satt de inn befuktingsanlegg, eller «dusj», og i år skal de installere varmeveksler. Denne bedrer inneklimaet til hønene om vinteren på en mer miljøvennlig måte. I tillegg skal de bytte lys i taket. Dette lyset kan dimmes og reguleres på fargespekter. Dette gjør at de kan stille fargespekteret forskjellig gjennom dagen og på den måten gi hønene et så naturlig lys som mulig.

For oss er det det både gleden, markedet og drivkraften – det å hele tiden forbedre seg og bedre vilkårene for hønene som produserer eggene vi skal spise. God dyrevelferd er et arbeid som aldri stopper, og det er for oss artig å ha nye mål å strekke oss etter.

– Hans Wilhelm og Mari
Hans Wilhelm og Mari Wedel-Jarlsberg

Hans Wilhelm og Mari syntes det er inspirerende å jobbe med Dyrevernalliansen og varemottaker Kolonihagen for å bli bedre på dyrevelferd.

– Det er flott å ha en merking der dette arbeidet synliggjøres. Vi syntes også det er veldig bra at Dyrevernalliansen har tilpasset kriteriene slik at flere bønder har mulighet til å iverksette disse tiltakene i egne hønsehus og bli Dyrevernmerket. Det viktigste er jo dyrenes beste, sier de engasjerte bøndene.

Skroll til toppen